The Global Language of Business
RO
  1. Principala
  2. Regulamentul

Regulamentul

GS1 Moldova privind numerotarea produselor, marfurilor si adreselor in sistemul GS1

Prezentul regulament se bazeaza pe documentele elaborate de organizatia internationala GS1 (Global Standard One), al carei membru si unic reprezentant pe teritoriul Republicii Moldova este Asociatia Nationala de Identificare Automata - GS1 Moldova:

  • Specificatii de baza GS1. Versiunea 20.0, ianuarie 2022. (Specificatii generale GS1, lansarea 20.00, ratificat, ianuarie 2022)
  • Ghid universal de utilizare. Versiunea 2.1.1, mai 2019. (Manualul global al utilizatorului, numarul 2.1.1, final, mai 2019)
  • Rezumatul prefixelor 20-29 GS1 de catre organizatia membra GS1, numarul 5.1, schita, iulie 2020

Prezentul Regulament se aplica entitatilor comerciale care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Republicii Moldova si utilizeaza sistemul GS1 pentru codificarea cu bare a marfurilor.

Regulamentul este introdus pentru prevenirea aparitiei in mediul comercial a diferitelor marfuri cu aceleasi numere si pentru a introduce in comert tehnologii informationale de identificare automata si schimb electronic de date de-a lungul lantului de aprovizionare a marfurilor.

1. Numerotarea si codificarea de bare in sistemul GS1

Sistemul de numerotare include trei elemente principale:

  • Numarul global al articolului (GTIN),
  • Codul containerului de marfa in serie (SSCC),
  • Cod universal de adresa (GLN).

Cele mai utilizate cinci simboluri ale codurilor de bare GS1 sunt:

  • EAN/UPC (EAN-13, EAN-8, UPC-A, UPC-E)
  • ITF-14
  • GS1-128
  • GS1 DataBar
  • GS1 Data Matrix

1.1 Numarul global al articolului (GTIN) este utilizat pentru a identifica in mod unic articolele de bunuri de consum. Sunt utilizate 4 structuri de date (numere): GTIN -13, GTIN -8, UCC-12, GTIN -14. Alegerea structurii depinde de caracteristicile produsului si scopul aplicatiei.

1.1.1 GTIN-13 este folosit pentru marea majoritate a produselor de consum. Numarul articolului este unic la nivel mondial; conceput pentru citirea in sistemul de vânzare cu amanuntul; codul de bare al numarului este in simbolul EAN-13.

1.1.2 GTIN-8 este folosit pentru articolele mici. Numarul articolului este unic la nivel mondial; conceput pentru citire in sistemul de vânzare cu amanuntul; codul de bare al numarului este in simbolul EAN-8.

1.1.3 GTIN-14 este utilizat pentru gruparile de coduri de bare ale produselor de consum. Numarul articolului este unic la nivel mondial; conceput pentru citire in sistemul comertului cu ridicata; codul de bare al numarului este in simbolul ITF-14.

1.1.4 GS1 DataBar este utilizat pentru a identifica articolele de dimensiuni mici (produse proaspete cu greutate variabila, produse cosmetice si bijuterii). Poate contine numarul de serie si data de expirare a articolului.

1.1.5 GS1 DataMatrix foloseste toti identificatorii aplicatiei si este considerata cheia de identificare in standardele GS1 Healthcare.

1.2 Numarul SSCC din 18 cifre, Codul Serial al Containerului de Marfa, este utilizat pentru codificarea cu bare a unitatilor de marfa. Numarul articolului este unic la nivel mondial; conceput pentru citire in sistemul comertului cu ridicata; codul de bare al numarului se afla in simbolul GS1-128. Pot exista informatii suplimentare despre marfa pe eticheta unitatii de marfa. O descriere detaliata a etichetei de marfa poate fi obtinuta de la Directia GS1 Moldova.

1.3 Pentru a identifica adresele entitatilor comerciale, unitatile structurale, functionale sau juridice ale acestora, se folosesc Coduri Universale de Adresa (GLN). Numarul adresei este unic la nivel mondial; destinat utilizarii intr-un sistem electronic de transmisie a datelor; codul de bare al numarului este in simbolul EAN-13.

2. Cazuri speciale de atribuire de numere

2.1 Pentru codurile de bare ale marfurilor in medii restrictionate (de exemplu, lanturi de magazine ale unei companii), GTIN-ul de 13 cifre -13 poate fi utilizat numai cu prefixele 20, 21, 22, 23, 24, 25, 28, 29 sau 8 cifre GS1- 8 cu prefixul 2. Structura codului este determinata de proprietarul produsului. Numarul articolului este unic intr-un mediu restrâns; conceput pentru citire in sistemul de vânzare cu amanuntul; codul de bare al numarului este realizat in simbolul EAN-13 (EAN-8).

2.2 Pentru codificarea cu bare a marfurilor care nu sunt in afara Republicii Moldova, Asociatia GS1 Moldova foloseste GTIN-13 din 13 cifre cu prefixele 27 pentru marfuri de dimensiune (greutate) variabila, iar numarul 26 este rezervat pentru utilizare ulterioara de catre Asociatie. Numarul produsului este unic pe teritoriul Republicii Moldova; conceput pentru citire in sistemul de vânzare cu amanuntul; codul de bare al numarului este executat in simbolul EAN-13 si este format din prefixul 27(26), un cod de produs din cinci cifre, o valoare de greutate din cinci cifre (99.999) si o cifra de verificare.

2.3 In cazul codificarii prin coduri de bare a cartilor si partiturilor se foloseste GTIN-13 cu prefixele 977 pentru periodice, 978 pentru carti si 979 pentru carti si note muzicale. Numarul acestor articole este unic in intreaga lume; ele sunt concepute pentru a fi citite in sistemul de vânzare cu amanuntul; codul de bare al numarului este in simbolul EAN-13.

2.4 Cupoanele sunt codificate cu bare folosind prefixele GTIN-13 99, 981 si 982; codul de bare al numarului este in simbolul EAN-13.

3. Procedura de atribuire a numerelor

3.1.1 In vederea obtinerii dreptului de numerotare si codificare de bare a marfurilor sale (incarcaturi) (cu exceptia cazurilor speciale prevazute la paragraful 2), un agent economic al Republicii Moldova depune o Cerere de aderare la Asociatia Nationala de Identificare Automatica GS1 Moldova; prezinta Certificatul de inregistrare a intreprinderii, semneaza Acordul de utilizare a sistemului GS1 si plateste taxa de intrare. Utilizatorul isi confirma anual dreptul de a utiliza sistemul GS1 prin plata unei taxe anuale.

3.1.2 GS1 Moldova elibereaza un Certificat si „Informatii” privind inregistrarea unei intreprinderi drept membru al Asociatiei si ii atribuie un prefix - un numar de sapte sau noua cifre unic in intreaga lume. In cazul lichidarii intreprinderii sau anularii statutului de membru in GS1 Moldova, intreprinderea isi pierde dreptul de utilizare a acestui prefix.

3.1.3 Pentru a atribui un numar de produs, un membru al Asociatiei depune o cerere cu o descriere a caracteristicilor distinctive ale produsului (denumire, volum, unitate de masura, marca comerciala, imaginea, "brick" conform clasificatorului GPC, piata de vinzare, tip de ambalaj de consum). Conditiile pentru modificarea sau pastrarea numarului sunt stabilite in Ghidul utilizatorului universal. Atribuirea numerelor de produs se realizeaza de catre utilizatorii membri prin intermediul internetului online sau de catre angajatii Directiei Asociatiei. Toate GTIN-urile si GLN-urile atribuite sunt plasate in cataloagele internationale mentinute de organizatia GS1 (GEPIR, GLN Registry si GCP Registry).

3.2 Atribuirea numerelor „in magazin” marfurilor care circula intr-un mediu restrâns se face de catre Directia Asociatiei. In cazul in care pentru numerotarea marfurilor sunt utilizate numere de sistem GS1, trebuie respectate cu strictete conditiile clauzei 2.2. Directia Asociatiei are dreptul de a atribui numere bunurilor care fac obiectul prezentei clauze.

3.3 Camera Nationala a Cartii a Republicii Moldova are dreptul de a atribui numere bunurilor care fac obiectul paragrafului 2.3.

Cookie-uri pe site

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că aveți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.