EDI (Schimb Electronic de Date) — reprezinta tehnologie, care permite schimbul electronic de documente comerciale si financiare intre sistemele informatice a doi parteneri precum comenzi, confirmari comenzi, avize de insotire a marfii, facturi si facturi de corectie intr-un format comun sistemelor informatice ale acestora.
GS1 EDI include standarde globale pentru corespondenta de e-business. Aceste standarde permit utilizarea de transmitere electronica automata a datelor de afaceri convenite intre partenerii comerciali. Procesul de automatizare ofera eficienta si acuratetea.
In prezent, GS1 are trei seturi de standarde complementare, EDI:
- GS1 EANCOM®
- GS1 XML
- GS1 UN/CEFACT XML
Aceste standarde au fost elaborate in paralel de catre diferiți utilizatori, desi standardul XML este mai bine adaptat pentru a comunica cu utilizarea tehnologiilor Internet.
In fiecare zi, companiile genereaza si prelucreaza un volum impresionant de documente. Acestea include de la dispozitiile de cumparare si facturi pina la cataloage de produse si dari de seama pe vinzari. Dat fiind dorinta ca informatia sa procedeze, acompanieze sau sa insoteasca fluxul bunurilor fizice in tranzactiile comerciale, GS1 EDI pune la dispozitie cel mai efectiv instrument de a gestiona acest process.
Ce este GS1 EDI si unde este necesar?
1. Care sunt beneficiile EDI?
Actualmente, majoritatea datelor pe documentele comerciale sunt generate de programele existente de aplicare din computer. Documentele pe hirtie sunt tiparite si copiate inainte ca informatia contabila pe care o contin sa fie comunicata definitiv prin posta sau fax. Partenerul de afaceri la rindul sau, prelucreaza toata aceasta informatie intr-o alta aplicatie de computer pentru utilizarea de mai departe. Acesta este un proces lent si necesar. EDI sau Schimbul Elrctronic de Date, ofera partenerilor de afaceri un instrument eficient pentru transmiterea automata a datelor comerciale dintr-un sistem computational in altul. Mai mult ca atit, companiile nu trebuie sa-si mai faca griji referitor la incompatibilitatea sistemelor computitionale. Prin folosirea standardelor de mesage EDI astfel ca EANCOM, datele pot fi comunicate rapid, eficient si cu precizie, fara de a lua in consideratie tehnica folosita de utilizator si programele product. EDI simplifica procesul informational, el reduce timpul si costul. Implimentarea reusita a EDI acorda avantage majore pentru companie si partenerii sai comerciali:
- Eficienta costului: Micsorarea considerabila a volumului hirtiilor ce trebuie prelucrate, rezulta din economisiria directa a cheltuielilor administrative si de personal. Personalul poate fi insarcinat cu alte functii mult mai valoroase in cadrul organizatiei.
- Viteza sporita: Volume mari de date comerciale pot fi comunicate de la un computer la altul in doar citeva minute, dind un raspuns mai rapid, cu un grad mai mare de satisfactie a clientului.
- Precizie imbunatatita: EDI elimina erorile inevitabile care rezulta din introducerea manuala a datelor.
- Management mai bun a logisticii si productivitate sporita: EDI ofera companiilor posibilitatea de a gestiona si controla mai bine productia, cerintele de achizitionare si livrare. EDI este un component cheie a legaturilor manufacturiale dind raspuns rapid, precis si la timp despre client-furnizor si rezulta in reducerea considerabila a nivelului inventarierii.
2. GS1 EDI si standardele UN/EDIFACT
Schimbul Electronic de Date nu este ceva nou in domeniul bussines-lui, unele companii au practicat EDI pe baza de formate private incepind cu finele anilor 1960. Totusi, daca se doreste ca implimentarea EDI sa ramina eficienta dupa cost, partenerii de afaceri trebuie sa utilizeze un limbaj comun pentru companiile lor si mesagele comerciale. In mijlocul anilor 1970 standardele de sector a EDI au inceput sa apara intr-un numar de tari, care cu timpul au condus la elaborarea standardelor notionale. A devenit clar ca daca eforturile de standardizare a EDI vreau sa satisfaca global necesitatile comunitatii de afaceri, e necesar sa fie elaborat un standard EDI multiindustrial international.
Catre mijlocul anilor 1980 elaborarea unui standard EDI a inceput sa capete forma in Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa (UN/ECE), Departamentul Operativ pentru facilitarea Comertului International (WP4). In 1987 sintaxa sau gramatica acestui limbaj, deja comun pentru lumea de afaceri ,a fost aprobata ca standard ISO 9735 si este cunoscuta astazi sub denumirea de UN/EDIFACT. Standardul UN/EDIFACT sau Schimbul Electronic de Date pentru administrare, comert si transport cuprinde un set de standarde acceptate pe plan mondial, directive si indrumari pentru schimbul electronic de date.
Peste 60 de tari si multe organizatii internationale, ca de altfel Comisia Europeana IATA, Curtea Internationala de Comert, ISO. Curtea Internationala de transporturi maritime si GS1 sunt reprezentantii ai UN/ECE WP.4. GS1 – este un participant activ in procesul de dezvoltare a UN/EDIFACT la nivel national, regional si international.