Pentru ce si cui ii trebuiesc codurile de bare?
Codurile de bare pot fi applicate pe produse doar de urmatoarele categorii de membri ai sistemului GS1. In primul rind, sunt intreprinderile –producotare (de exemplu, intreprinderile textile, intreprinderile ale industriei alimentare si etc.). In al doilea rind, sunt importatorii de produse. Intr-al treilea rind, pot fi companii en-gros, magazinele (exemplu, supermarketele), transportatorii (exemplu, companiile de transport auto) si alte organizatii (exemplu, companiile, ce se ocupa cu ambalarea produselor). Codurile de bare sunt necesare acelora ce duc evidenta produselor si serviciilor cu utilizarea tehnologiilor codificarii de bare.
Codurile de bare trebuiesc pentru introducerea automata a informatiei (cifre, litere, semne) in calculator. Cind a intervenit problema unei supravegheri rapide si exacte a unei cantitati mari de date (exemplu, cantitatea produselor dintr-un supermarket), ea a fost solutionata cu ajutorul calculatoarelor. Dar introducerea manuala a datelor in calculator (cifre, litere, cu care se codifica , de exemplu, denumirea si cantitatea produselor primite) s-a dovedit a fi foarte anevoioasa, de lunga durata si incerta. Eroarea introducerii manuale constituie de la 1 la 100 de simboluri. Deaceea au hotarit sa introduca automatizat informatia in calculator, utilizind dispozitivele-scaner speciale de citire. In calitate de limbaj al scanerilor au fost elaborate codurile de bare. Rinduirea benzilor clare si intunecate ale codurilor de bare codifica simbolurile (literile, cifrele, semnele). Odata cu aparitia codurilor de bare a devenit foarte usor (apasarea butonului scanerului), rapid (secunde), exact (1 eroare la 10 000 000 de simboluri) de a introduce orice date in calculator. Avind cea ma exacta si curenta informatie in calculator (exemplu, informatia despre cantitatea produselor vindute cu diferite denumiri), se poate destul de rapid de a lua decizia necesara (exemplu, referitor la acizitionarea suplimentara a produselor, cel mai pe larg intrebuintate).
Cu alte cuvinte, tehnologia codificarii de bare a modificat utilizarea introducerilor manuale cu ajutorul pixului si intrebuintarea hirtiei (facturile, comenzile, darile de seama, listele) la o dare da seama automatizata cu ajutorul calculatoarelor, scanerilor, imprimantelor.
Aplicarea codurilor de bare permite intreprinderii de a duce o dare de seama mai exacta si operative, precum in procesul de producere, ca si in procesul de realizare a produselor.
Ce cod de bare poate fi utilizat pentru marcarea produselor, ce nimeresc in vinzarea en-detail?
Daca produsele nimeresc in vinzarea en-detail , atunci este doar un singur raspuns – este necesar de intrebuintat doar codurile de bare ale sistemului GS1 (a simbolicii GS1-13, GS1-8, ITF-14, uneori GS1-128). Aceasta se defineste prin faptul ca toate sistemele de control, cu care sunt dotate marea majoritate a magazinelor, lucreaza doar cu aceste tipuri de coduri si nu pot intelege alte simbolici. Acesta este standardul international aprobat de marcare a produselor vinzarii en-detail.
Ce reprezinta codul de bare GS1-13 (EAN-13)?
Codul de bare GS1-13 reprezinta o imagine grafica a numarului unical GTIN-13 , sub tipul valabil unei citiri automate. Valoarea numarului GTIN-13 este dublata prin cifre arabe in partea de jos a codului de bare(13 semne). Sistemul identificarii automatizate GS1 se bazeaza pe principiul uncal, irepetabil al numerilor atribuite. Numarul produsului GTIN-13 este uncal la nivel international. Mai bine de 1 100 000 de companii in peste 150 de tari ale lumii isi codifica produsele sale cu codurile de bare GS1-13. Pe diferite produse sunt aplicate diferite valori ale codurilor de bare. Aceasta este supravegheat de catre Asociatia GS1.
Numarul de intregistrare al intreprinderii (GCP – Numarul global al companiei) se oglindeste pe ambalajul produsului sub forma primelor 7, 8 sau 9 cifre ale codului de bare (exemplu, 4841234, 48412345, 484123456).
Numarul produsului GTIN-13 are urmatoarea structura:
• 7 – 9 cifrele — reprezinta prefixul companiei GS1, atribuit de catre Organizatia nationala de numerotare, unde primele 3 cifre- reprezinta prefixul Organizatiei nationale – membru al GS1 (exemplu, 484 – GS1 Moldova, 460-469 – GS1 Russia si etc.);
• 5 – 3 cifrele – sunt numerile de rind ale produselor intreprinderii corespunzatoare;
• ultima a 13-a cifra –cifra de control. Ea se calculeaza din cele 12 cifre predecesoare.
Cu ultima editie a listei de prefixuri ale organizatiei-membre nationale GS1 va puteti familiariza pe site-ul GS1.
Cum de primit codul de bare pentru produsele intreprinderii dumneavoastra?
Pentru primirea codurilor de bare cu prefixurile moldovenesti 484, intreprinderea dvs trebuie sa se inregistreze in cadrul Asociatiei nationale de Identificare Automata GS1 Moldova – membru al organizatiei Internationale GS1.
Ordinea inregistrarii si atribuirea codurilor de bare este prezentata pe site-ul nostru. Informatia mai ampla in compartementul, “Cum deveniti membri al GS1 Moldova”.
Cine inafara Asociatiei GS1 Moldova poate in Republica Moldova sa atribuie numarul sistemului GS1?
NIMENI. GS1 – este sistemul global international de numerotare a produselor, fondat in anul 1977 in baza asociatiilor Europene (European Article Numbering Association – EAN International) si Americii de Nord (Uniform Code Council – UCC) de numerotare a produselor. In present sistemul GS1 intruneste 116 de Organizatii Nationale de numerotare a produselor. Organizatiile nationale de numerotare sunt obligate sa utilizeze sistemul GS1 la nivele nationale sau regionale precum reprezentantii oficiali ai GS1 in statele anumite sau intr-un grup de state. Poate exista doar un singur reprezentant al GS1 intr-o tara anumita sau intr-un grup de tari. Asociatia Nationala de Identificare Automata GS1 Moldova ca membru al GS1 reprezinta unica organizatie de numerotare a produselor– reprezentanta GS1 pe teritoriul Republicii Moldova.
Va fi codul de bare, numarul care a fost atribuit de catre Asociatia GS1 Moldova, recunoscut in alte state?
Da, codul de bare GS1-13 pe larg se utilizeaza in multe tari ale lumii. Cotidian se efectueaza mai bine de 6 miliarde de scanari ale codurilor de bare GS1-13. Asociatia GS1 Moldova atribuie intreprinderilor numarul uncial international GCP, сu care se incep toate codurile de bare ale produselor intreprinderii anumite.
In timpul inregistrarii in Asociatia GS1 Moldova intreprinderea primeste Certificatul oficial de atribuire a numarului de inregistrare GCP – Prefixul companiei GS1, ce consta din prefixul Asociatiei GS1 Moldova – 484 si numarul intreprinderii. Inafara de aceasta, intreprinderea, inregistrata in Asociatia GS1 Moldova primeste numarul international GLN – Numarul global de amplasare, ce permite intreprinderii sa participe in schimbul electronic de date. Numarul de inregistrare GCP, primit de catre intreprindere in cadrul Asociatiei GS1 Moldova (exemplu, 4841234), este unical. Nici unde in lume nu se va intilni o intreprindere cu astfel de numar.
Reprezinta codul de bare tara de origine a produsului? Ce informative contine numarul codului de bare?
Codul de bare nu reprezinta tara de origine a produsului. Primele cifre ale numarului codului de bare definesc doar Organizatia nationala de numerotare, in care este inregistrata intreprinderea.
Numarul GTIN, оficial atribuit uneia din 112 de organizatii nationale de numerotare a produselor, reprezinta numarul de cautare in bazele de date ale GS1. In baza acestui numar in bazele de date se poate de aflat despre: denumirea intreprinderii, adresa acesteea, rechizitele de contact, numele, prenumele, patronimicul conducatorului, denumirea produsului, specificarile acestuia, tipul ambalajului, cantitatea. La sfirsitul numarului se afla cifra de control – ce reprezinta numarul, ce se calculeaza in baza algoritmului respective din succesiunea cifrelor predecesoare. Cifra de control este necesara dispozitivelor de scanare pentru asigurarea corectitudinii de citire a codului de bare. Scanerul citeste succesiunea cifrelor codului de bare, calculeaza cifra de control si il compara cu cifra de control din codul de bare. Daca valorile coincide, inseamna ca codul de bare este citit corect.
Este corect faptul, ca in codul de bare este informatia ascunsa despre particularitatile de consum a produselor?
Nu, nu este correct. Exista parerea eronata, ca in codul de bare se mentine informatia despre produs precum: exemplu, producatorul, fasonul, culoarea modelului, termenul de valabilitate, si etc. Nu este corect! Numarul ce se intrebuinteaza in codul de bare, este doar numarul unical (referinta), in conformitate cu care in bazele electronice de date se poate de gasit informatia despre produsul indicat. Fara accesul la calculator, in care se pastreaza catalogul electronic, doar in baza unui singur numar GTIN-13 nu se poate de aflat nimic! (Aceasta este precum numarul pasaportului. In bazele de date in conformitate cu numarul dat se poate de aflat informatia anumita despre proprietarul pasaportului, insa doar numarul nu contine o astfel de informatie).
Poate compania international sa devie utilizator inregistrat in cadrul Asociatiei de identificare automata GS1 Moldova?
Da, doar cu conditia, ca reprezentanta acestei companii in Republica Moldova isi are statutul unei personae juridice si cont bancar.
Cine controleaza calitatea aplicarii si corespunderii a codurilor de bare?
Calitatea aplicarii si corespunderii a codului de bare a produselor o controleaza insasi intreprinderea. Aceasta se poate adresa dupa ajutor catre Asociatia GS1 Moldova – pentru a controla calitatea codului de bare tiparit, deci de a trece o verificare prealabila.
Exista vre-un standard asupra codurilor de bare?
Pe teritoriul Republicii Moldova actioneaza standardele interstatale si nationale in domeniul codificarii de bare
Se poate in interiorul intreprinderii de a utiliza structura proprie a numarului GTIN-13?
Da, se poate de utilizat GTIN-13 pentru scopuri interioare , asa numite coduri pentru circulatie limitata, tinind cont de faptul, ca inafara intreprinderii cutare, (unui grup de intreprinderi) aceste coduri nu vor putea execita solutii corespunzatoare de identificare a produselor. In codurile de circulare limitata (in store code) primele doua cifre (prefixul) numarului trebuie sa fie din diapazonul 20-29, cee ce reprezinta “coduri de circulatie limitata”. De exemplu, magazinul poate emite etichetele proprii cu coduri de bare, ce se incep cu cifrele 20-29, si sa le incleie pe produsele sale, pe care lipseste codul de bare al producatorului. Numarul deasemenea consta din 13 cifre, insa structura acestuia este stabilita de insasi consumator in corespundere cu recomandatiile ale organizatiei nationale de numerotare. Este important de mentionat ca marcajul respectiv nu trebuie sa fie utilizat, in afara acestei intreprinderi. Uneori este necesar de a codifica sub forma codului de bare datele de o alta lungime sau orientarii informationale. In astfel de cazuri se pot intrebuinta alte tipuri de coduri de bare. Inafara codului de bare GS1 exista mai bine de 200 de tipuri de coduri de bare! Intreprinderile si organizatiile cu scopul unei dirijari interioare si automatizari documentale pot desinestatator de a alege orice tip necesar de coduri de bare, de a elabora structura proprie a numarului (produsului, unitatii de comert, compartimentului, mijlocului de transport, documetului, etc.) si de a utiliza acest cod in interiorul intreprinderii (organizatiei, domeniului). De exemplu, codul 39 pe larg se utilizeaza pentru documentarea clientilor si membrilor in sistemul de control al accesului, codul GS1-128 – permite de a oglindi in forma grafica informatia simbolica (litero-cifrata) si etc.
Ce reprezinta Prefixul Companiei GS1 GCP?
Prefixul companiei GS1 GCP – este un grup din 7 – 9 cifre, ce reprezinta numarul de inregistare international al intreprinderii in sistemul GS1. Prefixul companiei intra ca parte componenta in numerile de comert GTIN-13, GTIN-14, numarul global de identificare GLN, codul de serie al ambalajului de transport SSCC-18.
In timpul inregistrarii in cadrul Asociatiei GS1 Moldova intreprinderea primeste Certificatul unical oficial despre atribuirea numarului de inregistrare GCP — Prefixul companiei GS1 si Numarul international de amplasare GLN.
Ce reprezinta Numarul global al unitatii de comert – GTIN?
Numarul global al unitatii de comert GTIN (Global Trade Item Number, engl.) –este numarul din 14 simboluri, international al produsului, ce se utilizeaza in cataloagele electronice si in sistemele infornationale. In acest cimp GTIN se poate de inclus toate variantele de numere de comert:
• GTIN-8,
• GTIN-12,
• GTIN-13,
• GTIN-14.
O informatie mai ampla despre numerele de comert se poate de primit pe site-ul nostru “Familia codurilor de bare“.
Ce reprezinta numarul global de amplasare– GLN?
Numarul global de amplasare GLN (Global Location Number, engl.) reprezinta codul din 13 simboluri (numar), destinat identificarii intreprinderii, compartimentelor functionale, amplasarii fizice. El nu contine o informatie ampla, ci resprezinta niste date, ce se pastreaza in baza de date a calculatorului. In baza numarului GLN in baza de date se poate repede de aflat o informatie mai detaliata despre intreprindere (organizatie) sau subdiviziune, de exemplu, adresa juridica sau postala, rechizitele financiare, familia directorului si managerilor, caracteristicele depozitelor, etc. Pentru asigurarea unei individualitati a numarului GLN sunt indicate cerintele respective catre formatul si structura numarului:
• GLN are o lungime fixa – 13 cifre.
• GLN intotdeauna se incepe (din stinga spre dreapta) cu Prefixul Asociatiei Nationale de Identificare Automata GS1 Moldova – 484.
•Structura compartimentelor cifrate, ce urmeaza dupa Prefixul 484, se stabileste de catre Asociatia GS1 Moldova. Trebuie respective sa fie exercitate urmatoarele cerinte de individualitate a numerilor GLN.
•Ultimul symbol al 13 a numarului GLN – este de control. El se calculeaza in baza valorilor a 12 simboluri precedente in baza algoritmului standard.
Exemplu GLN: 4841234567893
• 4841234 – 484123456 —Prefixul companiei GS1;
• 3 – cifra de control.
Prin ce se deosebeste codul UPC de EAN?
Simbolica codului de bare EAN/UPC (Uniform Product Code – U.P.C.) a fost elaborate in SUA. In septembrie 1974 a fost fondata Comunitatea Americana in vederea unui Cod Unical– Uniform Code Council (UCC), ce intrebuinta codurile de bare UPC pe produsele americane. Lungimea numarului, utilizat in codul de bare UPC – 12 cifre, deaceea el mai este cunoscut sub denumirea de GTIN-12, iar insasi codul de bare poarta denumirea de UPC-A.
Codurile de bare EAN-13 si UPC-A poseda niste reguli similare de constructive a imaginii grafice si de citire, de dispositive scanner similar, dar se deosebesc prin dimensiuni: numarul international al produsului consta din 13 cifre, pe cind cel American- din 12 cifre.
De la 1 ianuarie 2005 Asociatia Internationala de numerotare a produselor (EAN International) si Comunitatea Americana de codificare unica (UCC) s-au comasat fondind un singur sistem GS1. Din acest moment toate companiile de comert din SUA, Canada primesc produsele atit cu codurile de bare UPC-A, precum si cu EAN-13. Din acelasi moment Organizatiile nationale de numerotare a produselor inceteaza eliberarea de coduri de bare UPC-A la cererea membrilor sai.
Cui ii revine dreptul prioritar de codificare de bare: proprietarului marcii comerciale, producatorului sau furnizorului marfii?
Exista o informatie gresita, precum ca codul de bare pe ambalaj poate fi aplicat doar de catre producatorul marfii. Este gresit! In corespundere cu regulile GS1 dreptul prioritar de codificare de bare a produselor ii revine proprietarului semnului al produsului (brandului) sau specificarii la producerea produsului inafara faptului, unde si de catre cine a fost produs. In calitate de exemplu al marcajului corect ne poate servi eticheta de pe sticlele de plastic cu Coca-Cola. Necatind la faptul, ca vinduta in multe tari Coca-Cola, se produce lafel in diferite tari, pe sticle este amplasat codul de bare Belgian, ce ii apartine proprietarului tehnologiei si a brandului.
Daca din careva motive proprietarul marcii de comert nu a aplicat codul de bare, atunci acest lucru poate fi efectuat de catre producator. Daca nici producatorul produsului nu l-a aplicat, atunci il poate aplica furnizorul (importatorul). Pe eticheta se stabileste «Furnizorul: denumirea companieie -furnizorului» si codul de bare a acestuia.
Se poate de aplicat unul si acelasi numar GTIN unui grup intreg de produse (de exemplu, incaltaminte pentru barbati sau femei)?
Nu! Numarul codului de bare oglindeste particularitatile individuale ale unui sau altui tip de produse, ca ele sa fie usor deoasebite. Iata de ce la completarea diferitor formulare la atribuirea codurilor de bare se indica obligator prin ce se deosebeste un produs de altul. Aceasta are o legatura stinsa in vederea sistemului extins de control al produselor la nivelul depozitelor, magazinelor in momentul vinzarii si etc. Trebuie de atribuit noul numar produsului in cazul schimbarii designului ambalajului deja existent sau denumirii produsului. Inafara de aceasta, numarul deja atribuit odata unui produs current, in cazul sistarii producerii acestuia, nu va fi atribuit altuia, cel putin pe parcursul a patru ani de la intreruperea livrarilor. Cind noi avem de afacere cu produsele usor alterabile, numarul poate fi utilizat a doua oara petse un an de la sistarea producerii. Regulile de atribuire a GTIN vezi aici
Unde se poate in baza numarului produsului de a crea imaginea codului de bare pe ambalaj?
Codul de bare pentru produse este mai bine de a le tipari in aceeasi tipografie, in care este efectuata tiparirea etichetelor si a ambalajelor. Deaceea pe maketul etichetei (ambalajului) este necesar de a preconiza un spatiu dreptunghiular de o dimensiune nominal, in interiorul caruia se amplaseaza codul de bare GS1-13 сu numarul produsului. Daca Dvs conlucrati cu o tipografie contemporana, atunci in comanda este necesar doar de a indica numarul al produsului GTIN-13, de exemplu, 4841234567893.
Cum de codificat produsele cu parametrii variabili (de exemplu cu o masa variabila)?
Produsele de masa variabila se pot codifica precum de catre producatorul-intreprindere, precum si de magazinele vinzarii en-detail. A doua metoda este mai favorabila.
Este vorba ca in cadrul numarului standard GTIN-13, ce oglindeste numarul intreprinderii-producatoare si numarul produsului, de codificat masa produsului este practic imposibil. In asa caz este posibil de folosit alte abordari de codificare.
Daca produsele se elibereaza in ambalajele cu masa fixa, atunci fiecarui ambalaj i se atribuie numarul sau propriu. Daca masa variaza de la ambalaj la ambalaj si aceasta isi are oglindire in pretul produsului, in astfel de cazuri intreprinderea-producatoare se ciocneste cu o multime de greutati. Initial cu faptul ca nu ajung elementar numere, ca sa codifice toate variatiile ale masei produsului. Intr-al doilea rind, cintarele la intreprindere si in magazine pot fi calibrate diferit, cee a ce sa conduca la faptul, ca magazinul va fi necesar sa incleie desinestatator etichetele. Este posibila varianta urmatoare. Intreprinderea conclucreaza cu o retea anumita de magazine. Ea afla cerintele referitoare la etichetele cu codurile de bare in fiecare magazine si se straduie sa le indestuleze. In astfel de caz se discuta deja nu doar despre numaerele simple de tipul GTIN-13, dar deja despre GTIN-13 de o circulatie limitata, ce se incepe cu prefixurile 20-29. In astfel de context este posibila divizare a structurii interioare a codului, de exemplu de felul urmator: prefixul – doua cifre 20-29; in interior numarul din magazine al produsului – sase cifre; masa produsului – cinci cifre; cifra de control – o cifra. In locul masei poate sta pretul produsului, cantitatea unitatilor si etc.
Cea mai raspindita metoda folosita in majoritatea tarilor ale lumii: intreprinderea-producatoare ingeneral nu-si codufuca productia cu masa, ele atribuie etichetele cu codul de bare doar pe ambalajul de transport de marime fixa sau cantitatea de produse. Magazinele de vinzare en-detail singure codifica produsele sale. Dar daca de tinut cont de faptul ca marea majoritate a astfel de produselor se si impacgheteaza, si reimpacheteaza ulterior la nivelul magazinelor, aceasta este metoda cea mai optimala. Magazinul trebuie doar sa procure cintarul, ce este conectat cu imprimanta de coduri de bare.