Trasabilitatea este o noua directiein programul de siguranta alimentara.
Identificarea si gestionarea informatiilor - ca mijloc de detectare sau rechemare rapida si precisa a produselor.
O privire asupra proceselor din punctul de vedere al sistemului GS1.
Lantul de aprovizionare din retail devine tot mai complex, depasind interfatarea companie – companie prin relationarea companie-consumator. Indiferent ca este vorba de o corporatie multinationala sau o mica intreprindere, este vitala capacitatea de a urmari si trasa sursa si destinatia produselor finite.
Traceabilitatea face ca produsele sa fie vizibile pe lantul de distributie, construind blocuri fundamentale pentru calitate, risc si alte sisteme de management aferente.
Standardul GS1 Global de Trasabilitate defineste cerintele minime de trasabilitate adresate proceselor comerciale pentru a se realiza trasabilitatea pe intreg lantul de distributie, independent de tehnologia folosita. Este un meta-standard compus din alte standarde GS1 – cum ar fi cheile de identificare, codurile de bare, EPCIS si EDI.
Acest standard construieste un cadru pentru dezvoltarea unui sistem de trasabilitate de la un capat la altul al lantului de distributie, legand fluxul de informatii cu fluxul fizic al produselor. Aceasta permite tuturor partenerilor comerciali implicati in lantul de distributie – producatori, transportatori, depozite, retaileri – sa detina informatiile de trasabilitate cerute in cazul unui recall.
GS1 Global Traceability Standard reprezinta baza GS1 Global Traceability Checklist, un document folosit pentru analiza punctelor critice ale sistemelor de trasabilitate si determinarea lacunelor acestora. Companiile isi pot verifica sistemele de trasabilitate printr-o evaluare realizata la cerere de auditorii GS1 pentru trasabilitate.
Pentru retragerea produselor, cea mai importanta utilitate a trasabilitatii a fost dezvoltat Standardul GS1 pentru Recall, un set de mesaje XML care eficientizeaza comunicarea partenerilor din diferite puncte ale lantului de distributie in cadrul procesului recall.
Trasabilitatea astazi este o cerinta absolut legala, iar companiile nu au de ales daca sa urmeze sau nu noile cerinte – implementarea sistemelor si proceselor adecvate le permite sa ramana competitive!
Din perspectiva managementului informatiilor, implementarea sistemelor de trasabilitate in lantul de aprovizionare impune tuturor partenerilor comerciali implicati sa combine in mod sistematic fluxul fizic de materiale, semifabricate si produse finite cu fluxul de informatii care le descrie. Toate acestea necesita o viziune holistica a lantului de aprovizionare, care se realizeaza cel mai bine prin utilizarea unui limbaj comun de comunicare in afaceri - sistemul GS1.
Pentru a asigura acceptarea maxima pe piata a recomandarilor sale de trasabilitate, GS1 colaboreaza activ cu organizatiile din industrie interesate (GCI, ECR Europe, CIES) si organisme interguvernamentale (ISO, CODEX), precum si cu Asociatia Internationala AIM, in dezvoltarea acestora.
Pentru a dezvolta in continuare capacitatile sistemului GS1 si pentru a ajuta utilizatorii, pot fi identificate principiile cheie de trasabilitate si poate fi creat un flux de lucru de implementare care sa le conecteze cu tehnologiile disponibile si instrumentele aferente sistemului GS1.
Principii de trasabilitate | Tehnologii disponibile | Instrumente de sistem GS1 |
Identificare unicala | Identificare Automata | GTIN, SSCC, GLN, Identificatorii de Aplicatie AIs |
Colectarea si inregistrarea datelor | Colectarea automata a datelor | EAN/UPC, UCC/EAN-128 |
Managementul relatiilor | Prelucrare electronica a datelor | Aplicatii software |
Schimb de date | Schimb electronic de date | EANCOM®/XML |
Informatii mai detaliata VEZI