The Global Language of Business
RO
  1. Principala
  2. Atribuirea GTIN-8

Atribuirea GTIN-8

PRODUSELE DE MIC GABARIT

Utilizarea numerelor de identificare GTIN-8 este limitata, se atribui doar la produsele ale caror dimensiuni nu permit amplasarea codurilor de bare GTIN-13. Ele se atribuie doar de catre Organizatiile-membre GS1, dupa cerere.

Structura numerelor GTIN-8 difera de GTIN-14, GTIN-13, GTIN-12. Ea consta numai din prefixul GS1, numarul produsului si cifra de control. Nu are numar de firma si numarul de produs se atribui de catre GS1 Moldova.

Prefixul GS1 – numarul 484, este alocat organizatiei GS1 Moldova, de catre organizatia internationala GS1;

Numarul de produs -N4N5N6N7, se atribui de catre GS1 Moldova pentru fiecare produs separat;

Cifra de verificare N8 - calculata pe baza cifrelor anterioare ale numarului si este utilizata pentru a verifica formarea corecta a numarului si citirea corecta a codului de bare.

Inainte de a lua decizia despre utilizarea numarului de identificare GTIN-8, consumatorul in primul rind, trebuie sa cerceteze (indeosebi din punct de vadere al tiparirii codului de bare) toate posibilitatile de utilizare a numarului GTIN-13.

  • Poate oare simbolul sa fie micşorat in dimensiuni, adica tiparit la un coefficient mic de marire, tinind cont de posibilitatile imprimantei in vederea calitatii tiparului codului de bare.
  • Se poate oare rational de a modifica eticheta (eticheta – toata suprafata oformata şi tiparita separata sau anexata) . Aceasta poate da posibilitatea de a amplasa simbolul EAN/UCC pe eticheta. Se izbuteşte aceasta prin reoformarea etichetei, cu marimea dimensiunilor (indeosebi in acelea cazuri cind eticheta e mica in comparatie cu suprafata generala a ambalajului), sau utilizind eticheta suplimentara.
  • Se poate oare de utilizat simbolul cupat. Simbolul cupat (este un semn de o lungime normala, cupat in inaltime) se intrebuinteaza doar in cazurile, cand nu-i posibilitatea a tipari codul de bare de o marime completa. Cuparea micşoreaza capacitatea de scanare in defirite directii. Simbolul cupat pronuntat nu e valabil pentru intrebuintarea practica. Consumatorilor ce tin cont de aceasta posibilitate le sfatuim sa se consulte cu clientii sai pentru obtinere unui compromis.

Numarul GTIN-8 poate fi utilizat numai in urmatoarele cazuri:

  • Daca suprafata etichetei tiparite e mai mica de 40 cm2 sau toata suprafata, posibila pentru tipar, e mai mica decit 80 cm2.
  • Pe produsele cilindrice cu diametrul mai mic de 3 cm.
Simbolul EAN-8

 

                       

Marimea  nominala (100%)  a codului de bare GTIN– 8

Cookie-uri pe site

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că aveți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.