The Global Language of Business
RO
  1. Principala
  2. GS1 Eticheta Logistica

GS1 Eticheta Logistica

GS1 Eticheta logistica – standardul binevol folosit pentru crearea etichetelor, ce contine codurile de bare GS1 – a fost elaborat de catre Organizatia GS1 impreuna cu reprezentantii producatori, comercianti, transportatori si Organizatii Nationale GS1.

Unitatile logistice (unitatile de incarcatura) – obiectele create cu scopul transportarii si distribuirii. Intrebuintarea etichetelor logistice permite utilizatorilor de a identifica unitatile de incarcatura in asa fel incit ei sa poata sa supravegheze dinamica acestora pe toata veriga de transportare.

Unitatea logistica – orice set de unitati de comert, creat cu scopul transportarii si pastrarii, care necesita o dirijare pe parcursul intregii retele de aprovizionare. In Europa sunt aprobate 4 tipuri de baza de unitati logistice.

Unitatile logistice pot fi sau omogene, sau neomogene.

Unitatea omogena contine un tip de unitate de comert. Toate ambalajele de nivel superior poseda unul si acelasi numar GTIN. Exemplu : paleta contine 50 de lazi cu sampoane.

Unitatea neomogena contine diferite tipuri de ambalaje de nivel superior cu Diferite numere GTIN. Exemplu: paleta contine 30 de grupuri standarde (ex. lazi) sampoane si 20 de grupuri standarde (ex. lazi) cu conditionere.

Unitatea logistica standarda contine un numar fix de produse

Unitatea logistica nestandarda – un set de unitati de comert, ce sunt create la comanda speciala (o astfel de unitate nu figureaza in propunerile furnizorului). Ea nu este identificata printr-un numar propriu GTIN.

SSCC - Codul de Serie al incarcaturii (Serial Shipping Container Code) – este sungura informatie necesara pe eticheta logistica.

SSCC este un numar din 18 cifre care identifica in mod unic incarcatura la care este atasata. Numarul consta dintr-o cifra de extensie, un prefix al companiei GS1, o unitate logistica sau un numar de serie si o cifra de verificare.

Structura codului SSCC

structura

Cifra de extindere  – cifra de la 0 la 9, se stabileste de catre companie la viziunea proprie.

Prefixul Companiei GS1 se stabileste de catre Organizatia Nationala – membru al companiei GS1 , pentru creator a unitatii logistice. El face ca numarul SSCC sa fie unical in lume, insa el nu se foloseste cu scopul identificarii originii produsului. Numarul cifrelor din prefixul companiei depinde de politica de numerotare a Organizatiei Nationale. Prefixului companiei, membrului Asociatiei GS1 Moldova, consta din sapte cifre, din care primele trei-484- codul Asociatiei Nationale GS1 Moldova, iar celelalte patru – numarul companiei, membrului al Asociatiei.

Numarul unitatii de incarcatura – reprezinta numarul de serie, stabilit de catre compania ce a intocmit aceasta unitate logistica. Deobicei, numerele de serie se atribuie succesiv, de exemplu,  ….00000, …00001, …00002.

Cifra de control se calculeaza in conformitatea cu algoritmul stabilit de catre organizatia GS1.

Utilizarea codurilor SSCC pentru unitatile de marfa individuale deschide posibilitatea utilizarii unei game largi de programe pentru manipularea marfurilor la bazele de transbordare, pentru rutarea marfurilor si pentru automatizarea primirii marfurilor.

Codul SSCC se reprezinata ca un cod de bare GS1-128. Identificatorul aplicatiei pentru SSCC este „00” si este utilizat pentru a se asigura ca sistemul de scanare gestioneaza SSCC cu acuratete. AI „00” nu face parte din numarul SSCC.

Un exemplu de simbol de cod de bare GS1-128 cu un numar codificat SSCC.

         

Utilizarea codului SSCC (Serial Shipping Container Code) in comertului cu amanuntul 

Informatii suplimentare, cum ar fi numarul lotului, data de expirare a produsului si identificarea articolelor comerciale continute in unitatea logistica pot fi, de asemenea, afisate pe eticheta logistica.

Regulile de identificare a unitatilor logistice

Regulile de baza ce vor urma mai jos, se folosesc in timpul crearii Etichetelor Logistice GS1:

  • Eticheta Logistica trebuie sa fie creata de catre compania, ce a creat si unitatea logistica, utilizindu-si prefixul propriu GS1 al companiei.
  • Fiecarei unitati logistice trebuie sa-i fie atribuit numarul sau unical SSCC. Acelasi numar SSCC poate fi utilizat repetat nu mai devreme de un an, din momentul crearii acestuia. In unele domenii termenii respectivi pot fi majorati lafel ca si in cazul necesitatii spravegherii miscarii produsului. In cazul cind unitatea logistica este privita ca si unitate de comert, atunci ea poseda un Numar Universal al Unitatii de Comert (GTIN – Global Trade Item Number). Numerele GTIN pot fe oglindite pe etichetele produselor, in cazul cind unitatea logistica contine un numar fix de unitati de comert.

Eticheta Logistica consta din trei sectiuni.

Sectiunea superioara a etichetei contine informatia intr-un format liber, ce in totalmente este sub controlul creatorului. Ea poate contine denumirea companiei si Logotipul acesteea. In aceasta sectiune se poate contine informatia despre continutul paletei ( de exemplu, in forma litero-numerica sau numerile GTIN), fara necesitatea expunerii acesteea sub forma codului de bare.

 

Sectiunea medie contine interpretarea textuala a datelor, reprezentata sub forma codului de bare in sectiunea inferioara a etichetei.

 

Sectiunea inferioara contine codurile de bare in simbolica GS1-128. Toata informatia indicata in sectiunea medie a etichetei, trebuie sa fie prezentata sub forma codului de bare.

 

Se recomanda ca simbolurile tiparite sa fie cit mai mari. Este necesara verificarea codurilor de bare, cu scopul asigurarii calitatii simbolurilor.

 

 

 

Exemple pentru a creea modelul Etichetei Logistice personale. Modelul creeat este ca exemplu si nu poate fi folosit ca eticheta logistica reala.

 

Cookie-uri pe site

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că aveți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.