The Global Language of Business
RO

GDSN

GDSN

migrationGDSN – Global Data Synchronisation Network. Sincronizarea datelor este un ansamblul de procese prin care date corecte si actualizate sunt schimbate intr-un format standard intre partenerii comerciali. Aceast schimb continuu de date conduce la o stare ideala de difuzare a informatiilor numita „alinierea datelor”.

Globalizarea distributiei si apoi a productiei a facut necesara definirea unui cadru comun de partajare si sincronizare a datelor pentru un schimb simplu şi standardizat la multiplele surse de informatii: reteaua GDSNTM : o retea de cataloage electronice interconectate global pentru partajarea de date de incredere si sigure despre procesele  comercializate pe lantul de aprovizionare, gestionata de GS1 global.

Platforma electronica GDSNTM conecteaza retailer-ii si furnizorii, prin cataloagele electronice la care sunt abonati, la Registrul Global (GS1 Global RegistryTM).

Ce este GDSN?

In martie 2004 doi lideri in elaborarea standardelor pentru codificarea de bare a produselor Ean International si UCC (ce catre aceasta perioada de timp au coordonat toate intrebarile despre comasarea acestora intr-o organizatie unica GS1) au anuntat despre inceputul lucrarilor in vederea crearii Registrului Global al Produselor, care, in conformitate cu conceptul acestora, ar contine nu doar TOATE produsele, emise pe Globul Pamintesc, dar si ar permite cautarea produsului solicitat, utilizind Clasificatorul Global al Produselor (GPC) , creat pentru acest Registru, dar si in permanenta ar fi in stare actuala in baza Retelei Globale de Sincronizare a Datelor (GDSN), create pentru acest scop.

Structura retelei GDSN este reprezentata pe schema

gdsn

Participantii retelei GDSN sunt:

  • Registrul Global. El reprezinta arhiva informatiei despre toate produsele si despre toti participantii Retelei. Desigur, el stocheaza doar informatia cea mai necesara.
  • firmele-producatoare, ce ofera datele despre marfurile, produse si/sau firmele comerciale, ce reprezinta stocajele de date despre produse. Actualmente, astfel de baze de date certificate in Retea sunt inregistrate mai mult de 40.
  • Firmele-producatoare/Vinzatorii trebuie sa fie inregistrate macar intr-o baza de date certificata, in care ei isi inregistreaza produsele sale (GTIN) si amplasarea sa (GLN).
  • Firmele-producatoare/Vinzatorii trebuie sa fie inregistrate macar intr-o baza de date certificata , prin care ei se inscriu la primirea informatiei de la firmele-vinzatoare.

Procesul de sincronizare a datelor in Retea parcurge in felul urmator. Cind firma-producator emite un nou produs, atunci ea afiseaza datele despre acesta in baza de date.

1.Incarcarea datelor.

Submultimea de date despre acest produs, este transmisa de catre baza de date in Registrul Global.

2. Inregistrarea datelor.

In acelasi timp, daca firma-cumparator se intereseaza de produs (cere informatie despre produs), atunci aceasta comanda se indreapta spre baza de date, in care este inregistrata aceasta firma.

3. Comanda la inscriere.

(GDSN) dintre bazele de date (Data Pools) in cadrul organizatiei GS1 a fost creata intreprinderea GS1 GDSN Inc.

Comanda se indreapta in Registrul Global, iar de acolo in baza de date, in care este inregistrata firma-producatoare a produsului. Datele despre produsul solicitat se transmit in baza de date a cumparatorului.

4. Publicarea datelor.

Datele despre produsul solicitat se transmit in baza de date a cumparatorului,ce transmite informatia data nemijlocit firmei-cumparator.

5. Confirmarea destinatarului.

Informatia, ce confirma faptul primirii informatiei necesare merge de la firma-cumparator la firma-vinzator prin intermediul bazelor de date.

Pentru dirijarea lucrului cu Reteaua Globala de Sincronizare a datelor a fost creata organizatia GS1 GDSN, Inc.

Cu scopul dezvoltarii Registrului Global (GB – Global Registry) a produselor si a retelei de sincronizare a datelor.

Sarcina acestei organizatii consta in crearea bazelor de date certificate, prin care abonatii (casele de comert, retelile magazinelor s.a) si editorii (companiile, producatorii a produselor) vor schimba informatii actuale si sigure despre produse (inclusive si price – listuri).

Intreprinderile moldovenesti sau firmele comerciale pot participa (publica informatia despre produsele sale sau primi informatia recenta de la o anumita baza de date) in acest proiect prin Asociatia GS1 Moldova.

Ce le ofera companiilor prezenta in calitate de membru in Reteaua Globala de Sincronizare a Datelor?

Compania-producator, devenind membru al retelei Globale, obtine posibilitatea de a se manifesta in „plina voce”. Produsele acesteia, prin Registrul Global, pot fi gasite de catre orice lucrator al firmei comerciale prin intermediul Clasificatorului Global al Produselor. Compania comerciala, devenind membru al Retelei Globale, obtine posibilitatea de a supraveghea aparitia noilor furnizori potentiali si a produselor, utilizind Clasificatorul Global al Produselor. Daca, din careva motive, firma-vinzator si firma- cumparator nu pot stabili un contact productiv si nemijlocit sa efectueze schimb de informatie dintre bazele sale de date, atunci prezenta sa in calitate de membru in Reteaua Globala de Sincronizare a Datelor va permite firmei-cumparator de a primi informatia cea mai curenta despre produsele firmei-vinzator.

Toate tranzactiile (schimb de mesage), realizate de catre participantii Retelei, se bazeaza pe standardele, elaborate de catre organizatia GS1. Primul si cel mai important standard reprezinta standardul, ce descrie structurile business-mesagelor – GDSN XML Business Message Standards.

Toate datele de produse stocate in baza de date trebuie sa fie standardizate. Conditii care trebuie sa indeplineasca datele, gasiti aici.

Setul standardelor necesare, o puteti gasi pe pagina-web GS1 

Cookie-uri pe site

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că aveți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.