The Global Language of Business
RO
  1. Principala
  2. Zece pasi pentru utilizarea Codurilor de Bare

Zece pasi pentru utilizarea Codurilor de Bare

pachetInainte ca o companie sa poata utiliza codurile de bare, aceasta trebuie sa obtina numerele care vor fi codificate in codul de bare. Aceste numere sunt numite Chei de Identificare GS1. Primul pas pentru obtinerea unei Chei de Identificare GS1 este obtinerea unui Prefix de Companie GS1 de la o Organizatie Membra GS1. Prefixele de Companie GS1 sunt utilizate pentru identificarea a peste 1.3 milion de companii in prezent si constituie baza identificarii unice pentru produse, locatii si servicii in lanturile de aprovizionare. Pentru a obtine un Prefix de Companie GS1 pentru articole, servicii sau locatii pe teritoriul Moldovei contactati organizatia nationala GS1 Moldova.

step_1

step_2Prefixele de Companie GS1 se obtin, in Moldova, prin incheierea unui Contract de Utilizare a Sistemului GS1, in urma caruia Compania capata statut de membru al organizatiei GS1 Moldova. Acest contract implica plata unei cotizatii anuale. Compania membra poate solicita, oricare numere de articol sau locatie ii sunt necesare. Numerele de identificare pentru articolele sale comerciale (produse sau servicii), pentru propria identificare (ca persoana juridica), pentru diverse locatii (puncte de lucru, reprezentante, depozite, fabrici, departamente), pentru bunuri individuale, pentru bunuri returnabile (palete, recipienti), si pentru relatii de service vor fi mentinute in Baza Nationala de Date pentru Numere de Identificare, administrata de GS1 Moldova. In Baza de Date Nationala se vor regasi informatii despre articolul codificat, aceleasi informatii fiind publicate international in GEPIR. (Global Electronic Party Information Registry). Procesul este extrem de simplu. Pentru fiecare articol sau locatie pentru care doriti Chei de Identificare GS1 solicitati numerele on-line, prin posta electronica, prin tel/fax sau in scris de la GS1 Moldova.

ste_3

Alegerea metodei de imprimare a unui cod de bare depinde semnificativ de natura produsului – indiferent daca este vorba de o greutate fixa (de exemplu, o sticla de vin) sau variabila (de exemplu, un cap de varza). Daca produsul are o greutate fixa, atunci pentru identificarea sa se utilizeaza numarul global al unitati de comert (GTIN) – un numar unic la nivel mondial care contine doar o legatura la inregistrarea datelor de produs in bazele de date ale tuturor participantilor din lantul  de aprovizionare. Toate unitatile fizice ale unui astfel de produs sunt identice si, prin urmare, etichetele contin acelasi cod de bare. Pentru imprimarea etichetelor se recomanda utilizarea metodelor de imprimare tipografica.

Daca produsul are o greutate variabila, atunci el se identifica cu numarul local al unitatii comerciale – un numar unic pe teritoriul Republicii Moldova. Acest numar contine nu numai o legatura catre o inregistrare a datelor despre produs, ci si greutatea unei unitati fizice de bunuri. In acest caz, se recomanda tiparirea codului de bare pe o imprimanta cu laser sau cu transfer termic.

Cunoastrea modului in care va fi imprimat codul de bare este important pentru implementarea a codurilor de bare.

Specificatiile privitoare la tipul de cod de bare, dimensiune, localizare pe ambalaj si calitate depind toate de locul in care codul de bare respectiv va fi scanat.

Exista patru scenarii de baza pentru mediul de scanare in cazul articolelor comerciale:

  1. Ambalajul produsului este scanat la casa de marcat (POS) de la iesirea magazinului
  2. Ambalajul produsului este scanat in mediul distributiei de marfuri
  3. Ambalajul produsului este scanat atat la POS cat si in mediul distributiei de marfuri
  4. Medii speciale cum ar fi marcarea instumentarului si echipamentelor medicale

Prin cunoastrea locului in care va fi scanat codul de bare aflat pe ambalajul produsului Dvs., puteti stabili specificatiile exacte pentru producerea respectivului barcod. De exemplu, daca ambalajul unui produs este scanat la POS (Point-of-Sale) si in mediul distributiei de marfuri, veti avea nevoie de un simbol EAN/UPC pentru a fi citit la POS, in magazin, dar acesta trebuie tiparit mult mai mare pentru a fi citit si in zona depozitelor (de la distanta, de exemplu) si plasat pe ambalaj asa incat sa poata fi citit in medii de distributie automata, prevazute cu benzi transportoare cu zone de sortare comandate de scannere de coduri de bare.

Alegerea simbologiei (tipului de simbol) potrivite pentru reprezentarea in cod de bare a informatiei este cruciala pentru succesul planului Dvs. de implementare a codurilor de bare. Iata cateva recomandari importante:

  • Daca barcodul va fi plasat pe un produs ce va fi scanat la casa de marcat (POS) trebuie sa utilizati simbologia EAN/UPC.
  • Daca barcodul va contine informatie dinamica (variabila) cum ar fi: numere seriale, date de expirare, sau dimensiuni, atunci veti folosi GS1-128, DataBar (RSS-Reduced Space Symbology), sau in cazuri speciale simboluri 2D sau Data Matrix.
  • Daca doriti sa imprimati un cod de bare ce contine GTIN pe o cutie din carton ondulat (corugat), alegerea corecta este ITF-14.

Exista si alti factori de luat in considerare de aceea este bine sa contactati GS1 Moldova pentru a afla ce produse si servicii va pot fi oferite.

Dupa alegerea corecta a tipului de simbol si a informatiei de reprezentat prin codul de bare poate incepe etapa de design. In cadrul design-ului marimea simbolului va depinde de tipul de simbol ales, de mediul in care va fi utilizat si de metoda de imprimare.

Simboluri EAN/UPC

Simbolurile EAN/UPC difera de simbolurile ITF-14 si UCC/EAN-128 deoarece ele sunt „citite” de scanerele omni-directionale din industria de retail (magazine, cash and carry). Asta inseamna ca simbolul EAN/UPC are un raport fix intre inaltime si latime. Cand una dintre dimensiuni este modificata, celalta trebuie schimbata proportional.

Datorita acestui raport, simbolurile EAN/UPC au inaltime si latime nominale specificate. Pornind de la dimensiunea nominala (100%), este specificata o serie de dimensiuni acceptate de la 80% la 200%, iar in Specificatiile Generale GS1, puteti gasi reprezentarile grafice si tabela completa de dimensiuni permise. Aceasta serie de dimensiuni este adesea referita prin „factori de scalare”, pe comenzile lansate de unele departamente de achizitii fiind specificate dimensiunile simbolului EAN/UPC.

In scopul diminuarii suprafetei ocupate de simbolul EAN/UPC poate fi generat un simbol trunchiat in inaltime. Acest procedeu de trunchiere nu este permis in Specificatiile EAN/UPC si este bine sa fie evitat datorita impactului negativ pe care il are asupra ratelor de scanare a scanerelor omni-directionale din retail. Pentru mai multe informatii, a se vedea Specificatiile Generale GS1.

Atunci cand simbolurile EAN/UPC sunt utilizate in logistica (expeditie si distributie) dar si la punctul de vinzare din magazin (POS), factorii de scalare se vor situa intre 150% si 200%. Un exemplu de astfel de utilizare poate fi codificarea utilizata pe ambalajele aparatelor de mari dimensiuni (de ex. televizoare, cuptoare cu microunde, frigidere).

Simbolurile ITF-14 si GS1-128

Simbolurile ITF-14 si GS1-128 au deasemenea o serie de dimensiuni specificate. Dimensiunile simbolurilor ITF-14 si GS-128 sunt functie de latimea Dimensiunii-X in loc de factorul de scalare. Informatii privitoare la dimensiunile simbolurilor ITF-14 si GS1-128 plecand de la tipul de aplicatie la care sunt utilizate sau de la numarul de identificare pe care il vor codifica veti gasi in Specificatiile Generale GS1.

Procesul de imprimare

Decizia finala privind Dimensiunea unui Cod de Bare pleaca de la capabilitatea procesului de imprimare. Dimensiunea minima (scalare) si factorul de reducere a latimii barei elementare (BWR-Bar Width Reduction) pentru un simbol de cod de bare sunt diferite de la un tip de imprimare (de ex, offset, flexo, roto, etc.) la altul si chiar de la o masina de tipar la alta. Companiile poligrafice ar trebui sa stabileasca o dimensiune minima acceptabila a simbolului (scalare) si BWR pentru a obtine rezulate satisfacatoare si repetabile.

Pentru indrumare suplimentara in implementare este bine sa contactati GS1 Moldova.

Textul aflat sub codul de bare este important deoarece in cazul in care simbolul este deteriorat sau tiparit gresit poate constitui un back-up, fiind introdus manual in sistem. . Metoda cea mai eficienta de a acoperi intrebarile legate de textul asociat simbolurilor de coduri de bare in Sistemul GS1 este de a raspunde la cele mai frecvente.

Textul asociat unui cod de bare trebuie sa aiba o anumita dimensiune?

Initial, s-a specificat fontul OCR-B pentru utilizarea in asociere cu simbolurile EAN/UPC, dar acum specificatiile Sistemului GS1 permit orice font atat timp cat este usor lizibil. Pentru specificatii detaliate ale simbolurilor EAN/UPC a se vedea Specificatiile Generale GS1.

Textul asociat simbologiilor ITF-14 si GS1-128 trebuie sa fie usor lizibil si sa aiba o dimensiune proportionala cu dimensiunea simbolului, conform cu Specificatiile Generale GS1.

Textul asociat unui cod de bare trebuie sa fie dedesubtul sau deasupra simbolului?

Depinde de tipul de simbol pe care il utilizati. Pentru simbolurile EAN/UPC, a se vedea imaginile din Specificatiile Generale GS1. Pentru simbolurile ITF-14 si GS1-128 textul poate fi printat deasupra sau dedesubtul simbolului conform Specificatiile Generale GS1.

Pot lasa spatii intre caracterele textului asociat codului de bare?

Da, de fapt, in acest fel textul devine mai usor de citit, de retinut si de introdus in sistem. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca la utilizarea simbolurilor ITF-14 si GS1-128 sa nu se codifice si spatiile ci numai informatia utila.

Identificatorii de Aplicatie (IA) sunt intre paranteze la simbolizarea GS1-128. Este necesara prezenta lor in text? Sunt parantezele codificate in codul de bare?

Toti IA trebuie incadrati de paranteze in textul asociat, dar parantezele nu sunt codificate in simbol in conformitate cu Specificatiile Generale GS1.

Cite cifre se tiparesc in textul de sub simbolul EAN/UPC?

Sub un simbol UPC-A trebuie tiparite 12 cifre, fara exceptie, nu mai multe nu mai putine.

Sub un simbol EAN-13 trebuie tiparite 13 cifre, fara exceptie, nu mai multe nu mai putine.

Sub simbolurile UPC-E si EAN-8 trebuie tiparite 8 cifre, fara exceptie, nu mai multe nu mai putine.

Combinatia optima de culori pentru un simbol de cod de bare este: negru pentru bare si alb pentru fond (spatii si zonele de liniste). (Observatie: Zonele de liniste sunt zonele netiparite aflate de jur imprejurul simbolului de cod de bare. Imprimarea unor elemente de design in aceste zone poate determina ne-scanabilitatea codului de bare.) Daca doriti sa utilizati alte culori, urmatoarele recomandari va pot fi de folos in alegerea Dvs.:

  • Barele simbolurilor (de cod de bare) GS1 vor fi tiparite cu culori inchise ( de ex. negru, albastru inchis, maro inchis, verde inchis).
  • Barele simbolulurilor trebuie sa fie intotdeauna reprezentate printr-o singura culoare si nu vor face obiectul descompunerilor de culoare (tiparite prin suprapunerea de culori de proces).
  • Simbolurile vor avea fundaluri de culori deschise atat pentru spatiile dintre bare cat si pentru zonele de liniste (de ex. alb, galben).
  • In plus, se pot folosi pentru fundal si rosu sau culori ce „dispar” in camere obscure la lumina rosie, cum ar fi portocaliu, roz, piersica sau galben deschis. Dat fiind faptul ca majoritatea scanerelor de coduri de bare folosesc o sursa de lumina rosie, oricine poate sa-si dea seama de ce culorile mentionate sunt potrivite pentru fundaluri dar trebuie evitate in cazul barelor.
  • In multe cazuri fundalul simbolului nu este imprimat. Se tipareste de obicei peste culoarea suportului. Daca fundalul este tiparit atunci aceasta trebuie sa fie „fonta plina” (o singura culoare, fara descompuneri/suprapuneri).
  • Daca se folosesc mai multe straturi de cerneala pentru cresterea opacitatii fundalului, fiecare strat trebuie sa fie „fonta plina”.
  • Daca se utilizeaza sub-asternuturi, filme sau alte metode de transfer al cernelii in cantitate mai mare pe suportul tiparit trebuie atent supravegheate puntele de transfer scazut al cernelii.

Subliniem, barele de culoare neagra pe fond alb sunt combinatia optima, dar pot fi folosite si alte culori. Pentru indrumare suplimentara consultati o companie poligrafica cu experienta recomandata de GS1 Moldova.

step_8

Atunci cand discutam de amplasarea simbolului ne referim la designul general al ambalajului. La alocarea unei anumite zone din ambalaj pentru simbloul de cod de bare trebuie avuta in vedere metoda de ambalare. Inginerul specializat in ambalaje trebuie consultat pentru a fi siguri ca simbolul nu va fi deteriorat (de ex. peste un colt al cutiei, sub un pliu al ambalajului, sub un capac stantat al ambalajului, sau acoperit de un alt strat de ambalare). Pentru determinarea amplasarii optime a codurilor de bare GS1, vezi Specificatiile Generale GS1:

  • Proiectarea Etichetei logisticepachet2
  • Principii Generale de Amplasare
  • Reguli Generale de Amplasare pentru Retail
  • Reguli de Amplasare pentru Tipuri Specifice de Ambalaje
  • Amplasarea simbolurilor pentru Haine si Accesorii de Moda
  • Reguli de Proiectare a Etichetelor pentru Haine si Accesorii de Moda,
  • Reguli Generale de Amplasare pentru Articole utilizate in mediulDistributuiei de marfuri

Dupa determinarea amplasarii corecte, compania poligrafica trebuie consultata asupra „rotatiei” simbolului. Procesul de imprimare are o directie preferata pentru o calitate optima a codurilor de bare in raport cu sensul de alimentare al rolei sau colii de tipar.

Daca este posibil, atunci cand se imprima prin metoda flexografica, barele ar tebui sa fie paralele cu directia de alimentare a masinii de tipar. Daca nu este posibil, atunci trebuie verificata deformarea simbolului la imprimare.

Cand se imprima prin metoda rotogravura, simbolul trebuie aliniat paralel cu cilindrul port-placa pentru a obtine cea mai buna calitate.

Pentru mai multe informatii contactati GS1 Moldova.

Standardul ISO/IEC 15416 („Bar Code Print Quality Test Specifications for Linear Symbols”) descrie o metoda de evaluare a calitatii simbolurilor de cod de bare, dupa ce au fost tiparite. Un echipament de verificare bazat pe stadardul ISO verifica simbolul in maniera in care o face si scanerul, dar evalueaza si calitatea simbolului.

GS1 utilizeaza metoda ISO/IEC, dar specifica parametrii minimali ce trebuie respectati pentru fiecare barcod GS1 in functie de tipul de simbol utilizat, de locul in care este utilizat si de informatia pe care o codifica. In plus, GS1 specifica lungimea de unda si latimea fantei de lumina a echipamentului de verificare.

Specificatiile Generale GS1 contin o lista scurta de specificatii privitoare la calitatea simbolului de cod de bare in functie de simbologie, aplicatie, sau numarul de identificare pe care il codifica.

Membrii GS1 pot alege sa-si efectueze propriul control al calitatii codurilor de bare, sau pot apela la serviciul de verificare a calitatii codurilor de bare al GS1 Moldova.

Cookie-uri pe site

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că aveți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.