GS1 Eticheta Logistica

 

GS1 Eticheta logistica – standardul binevol folosit pentru crearea etichetelor, ce contine codurile de bare GS1 – a fost elaborat de catre Organizatia GS1 impreuna cu reprezentantii producatori, comercianti, transportatori si Organizatii Nationale GS1.

Unitatile logistice (unitatile de incarcatura) – obiectele create cu scopul transportarii si distribuirii. Intrebuintarea etichetelor logistice permite utilizatorilor de a identifica unitatile de incarcatura in asa fel incit ei sa poata sa supravegheze dinamica acestora pe toata veriga de transportare.

Unitatea logistica – orice set de unitati de comert, creat cu scopul transportarii si pastrarii, care necesita o dirijare pe parcursul intregii retele de aprovizionare. In Europa sunt aprobate 4 tipuri de baza de unitati logistice.

Unitatile logistice pot fi sau omogene, sau neomogene.

Unitatea omogena contine un tip de unitate de comert. Toate ambalajele de nivel superior poseda unul si acelasi numar GTIN. Exemplu : paleta contine 50 de lazi cu sampoane.

Unitatea neomogena contine diferite tipuri de ambalaje de nivel superior cu Diferite numere GTIN. Exemplu: paleta contine 30 de grupuri standarde (ex. lazi) sampoane si 20 de grupuri standarde (ex. lazi) cu conditionere.

Unitatea logistica standarda contine un numar fix de produse

Unitatea logistica nestandarda – un set de unitati de comert, ce sunt create la comanda speciala (o astfel de unitate nu figureaza in propunerile furnizorului). Ea nu este identificata printr-un numar propriu GTIN.

SSCC

Codul de Serie al Incarcaturii (Serial Shipping Container Code) – unica informatie necesara de pe eticheta logistica. Utilizarea codurilor SSCC pentru unitatile individuale ale incarcaturii permite o aplicare mai larga a unui spectru vast de programe pentru prelucrarea incarcaturilor la depozitele intermediare, pentru supravegherea incarcaturilor si automatizarea primirii acestora.  O astfel de informatie suplimentara, precum este numarul lotului; termenul de valabilitate a produsului si identificarea unitatilor de comert, ce se contine in unitatea logistica, poate fi relevata pe eticheta logistica.

structura

Cifra de extindere  – cifra de la 0 la 9, se stabileste de catre companie la viziunea proprie.

Prefixul Companiei GS1 se stabileste de catre Organizatia Nationala – membru al companiei GS1 , creatoare a unitatii logistice. El face ca numarul SSCC sa fie unical in lume, insa el nu se foloseste cu scopul identificarii originii produsului. Numarul cifrelor din prefixul companiei depinde de politica de numerotare a Organizatiei Nationale. Prefixului companiei, membrului Asociatiei GS1 Moldova, consta din sapte cifre, din care primele trei-484- codul Asociatiei Nationale GS1 Moldova, iar celelalte patru – numarul companiei, membrului al Asociatiei.

Numarul unitatii de incarcatura – reprezinta numarul de serie, stabilit de catre compania ce a intocmit aceasta unitate logistica sau Organizatia Nationala GS1 Moldova. Deobicei, numerele de serie se atribuie succesiv, de exemplu,  ….00000, …00001, …00002.

Cifra de control se calculeaza in conformitatea cu algoritmul stabilit de catre organizatia GS1.

Regulile de identificare a unitatilor logistice

Regulile de baza ce vor urma mai jos, se folosesc in timpul crearii Etichetelor Logistice GS1:

  • Eticheta Logistica trebuie sa fie creata de catre compania, ce a creat si unitatea logistica, utilizindu-si prefixul propriu GS1 al companiei.
  • Fiecarei unitati logistice trebuie sa-i fie atribuit numarul sau unical SSCC. Acelasi numar SSCC poate fi utilizat repetat nu mai devreme de un an, din momentul crearii acestuia. In unele domenii termenii respectivi pot fi majorati lafel ca si in cazul necesitatii spravegherii miscarii produsului. In cazul cind unitatea logistica este privita ca si unitate de comert, atunci ea poseda un Numar Universal al Unitatii de Comert (GTIN – Global Trade Item Number). Numerele GTIN pot fe oglindite pe etichetele produselor, in cazul cind unitatea logistica contine un numar fix de unitati de comert.

Eticheta logistica consta din trei sectiuni. Sectiunea superioara a etichetei contine informatia intr-un format liber, pe care creatorul acesteea o poate folosi in diferite scopuri; sectiunea medie contine interpretarea textuala a datelor, reprezentata sub forma codului de bare in sectiunea inferioara a etichetei.

Sectiunea superioara a etichetei contine informatia intr-un format liber, ce in totalmente este sub controlul creatorului. Ea poate contine denumirea companiei si Logotipul acesteea. In aceasta sectiune se poate contine informatia despre continutul paletei ( de exemplu, in forma litero-numerica sau numerile GTIN), fara necesitatea expunerii acesteea sub forma codului de bare.

Sectiunea inferioara contine codurile de bare in simbolica GS1-128. Toata informatia indicata in sectiunea medie a etichetei, trebuie sa fie prezentata sub forma codului de bare.

Se recomanda ca simbolurile tiparite sa fie cit mai mari. Este necesara verificarea codurilor de bare, cu scopul asigurarii calitatii simbolurilor.

Utilizarea codului SSCC (Serial Shipping Container Code) in sectorul comertului cu amanuntul

si Web tool  instrument pentru a creea modelul Etichetei Logistice personale. Modelul creeat este ca exemplu si nu poate fi folosit ca eticheta logistica reala.