Culorile si contrastul. Scanerul lucreaza, masurind reflectarea. E necesar un contrast suficient intre barele inchise si deschise. Se cere saturatie necesara a cernelei, ca sa nu sa se produca spatii in bare.Culorile mixte nu se potrivesc pentru tiparirea codurilor de bare. Mai bine e de utilizat culori omogene. Scanerile imbunatatesc culoarea rosie. Contrastul, satisfacut de vederea umana, nu intotdeauna este suficient pentru scaner.Codurile de bare pot fi tiparite in culori. Ce culori se pot folosi pentru codurile de bare? Se cunoaste, ca asa culori aprinse ca rosu si portocaliu se potrevesc pentru liniile clare (sau spatiile dintre bare) si zonele libere. Culorile inchise: negru, albastru si verde se utilizeaza si pentru bare.O suprafata foarte lucioasa poate modifica reflectarea, deaceea controlul trebuie sa fie inainte de tiparire.Ambalajele transparente diminueaza contrastul, deaceea controlul lecturii codului trebuie sa se efectueze de pe marfa ambalata.
Calitatea tiparului. Calitatea tiparului a codurilor de bare trebuie sa fie regulat controlata pe parcursul intregului proces, pentru garantarea mentinerii aprecierii initiale. Exista multe metode de stabilire a calitatii codului de bare aplicat. Organizatia Dvs-membru al GS1 Moldova va poate oferi sfaturi in legatura cu aceasta. Se poate utiliza si aprecierea vizuala a calitatii tiparului.Exemplu, tiparirea literei de marimea respectiva in interiorul simbolului – ITF-14.
Manualul despre amplasarea simbolurilor. Productivitatea si exactitatea scanarii se mareste considerabil, atunci cind pozitia codului de bare este predefinita. Alegerea unui loc stabil pentru codul de bare, mareste productivitatea in orice mediu de scanare.
Aplicarea simbolurilor pentru unitatile de comert en-detail. Codul de bare, inclusiv si cifrele amplasate jos, citite de om, (numarul de identificare), trebuie sa fie vizibil si fara diferite erori, ce ar ingreuia scanarea.
Nu se permite amplasarea a doua coduri de bare cu diferite numere pe ambalaj. Aceasta uneori se permite in cazul multi-pachetelor, indeosebi intr-un ambalaj transparent. Multi-pachetele trebuie sa poarte numerile GTIN, ce sa difere de toate codurile de bare din interior.
Daca unitatea de comert se ambaleaza intr-un mod ocazional, atunci unul si acelasi cod de bare se amplaseaza in citeva locuri de pe ambalaj. Acesta asigura faptul, ca macar unul din codurile de bare de pe ambalaj va fi vizualizat.
Scanarea e mai avantajoasa de pe suprafetele netede. Evitati tiparirea pe unghiuri, la indoiri, in suturi si pe alte suprafete neregulate.
Uneori, forma iregulata a ambalajului nu permite de a amplasa codul de bare pe suprafata paralela scanerului. Aceasta se refera catre ambalajul umflat sau incurbat. La alegerea metodei de aplicare a codului de bare tineti cont de procesul de tiparire. Exemplu, in cazul procesului flexografic e necesar de a aplica codul de bare in directia tiparului din cauza extinderii cernelei. In cazul litografiei, extinderea e neinsemnata. Consultati-va, in toate cazurile, cu persoana ce efectueaza tiparul.
Pe marfurile cilindrice unde permite directia tiparului, e aplicata amplasarea orizontala a liniilor (tip „bradulet”) in cazul pozitionarii verticale a unitatii de comert. Astfel de decizie s-a luat pentru unitatile de comert bombate (umflate), asa precum sunt bancile sau sticlele. „Braduletul” e indispensabil in cazul regiunilor bombate de o raza mica.
Mai bine e de utilizat codurile de bare in unghiul drept inferior a laturii opuse a ambalajului, respectind regiunile posterioare „Zonei Libere” din jurul simbolurilor codului de bare si regula marginii. Solutia alternativa – in unghiul inferior al partii anterioare a ambalajului. Regula marginii: Codul de bare nu trebuie sa fie mai aproape de 8 mm sau mai departe de 102 mm de la oricare margine a ambalajului/containerului.
Aplicarea semnelor pe productia en-gross. Doua etichete trebuie sa fie amplasate pe doua parti alaturate – scurta si dreapta lunga (in cazul operatiunilor din depozit, aceasta permite vizualizarea permanenta a etichetelor). Cantitatea minimala – este o eticheta pe orice parte, cu exceptia partii bazale.
Cutiile ce au nu mai putin de un metru in inaltime . Limita de jos a codului de bare trebuie sa se localizeze la 32 mm distanta de la marginea inferioara (de jos) a ambalajului. Tinind cont de zona libera, simbolurile codului de bare trebuie sa depaseasca minimum cu 19 mm marginile laterale.
La utilizarea codului de bare ITF-14, limitele externe a codului de bare de la linia marginala dreapta si stinga, trebuie sa fie la distanta de 19 mm de la marginile laterale ale cutiei.